Zoeken in deze blog

zondag 31 oktober 2010

Can car: Jolien Declercq en Giles Duinslaeger

Electrisch schema:
Na goedkeuring van het voorlopige schema zijn we tot een definitief schema gekomen:
We hebben het symbool voor de aan/uit schakelaar aangepast en de 2 voor-en achteruit lichtjes in serie gezet, dit omdat ze kapot gaan bij een teveel aan stroom. De waarden voor weerstanden, en ledjes gaan we zo snel mogelijk meten en bereken in het volgende labo.
Definitieve keuze:
Naast de ontwerpen uit de vorige update hadden we nog deze, gebaseerd op de auto uit dukes of hazard:
Uiteindelijk zijn we dan toch voor het ontwerp van auto in de vorm van een blikje gegaan omdat dit ontwerp toch het dichtst ligt bij het PMD-wagen concept. Het doet direct denken aan een pmd wagen maar heeft toch een beetje het uitzicht van een oldtimer sportwagentje. Aangezien de globale vorm van de auto een blikje is gaan we ons ontwerpje de “Can-Car” noemen.
Keuze materialen:
In het vorige labo zijn we eens gaan denken welke materialen er onder PMD vallen en wat we ermee kunnen doen. Hieruit zijn volgende brainstorms gekomen:
Dit toegepast op het wagentje brengt ons tot het volgende:

(kleuren komen niet goed over door de scanner maar het lijkt ons duidelijk genoeg)
· 1: De wielen gaan we maken uit blik, we gaan hiervoor twee onderkanten van een blik tegen elkaar plakken met zwarte tape. De tape zal dan ook dienen om het autotje meer grip te geven op de baan en zal een beetje het idee van banden geven. De grootte van de wielen gaan we bepalen als we de carrosserie hebben maar er is veel keuze in groottes van blikjes.
· 2: Het chasis of de bodemplaat. Dit wordt de plaat waarop het motortje gaat rusten en waarop we de carrosserie en de assen gaan bevestigen. We gaan deze maken uit harde plastic, die we uit een plastic bidon gaan halen. Voor de stevigheid gaan we zo twee plastic platen op elkaar plakken. Moest dit nog niet stevig genoeg zijn kunnen we eens gaan zien om tussen de twee platen met blik te verstevigen
.
· 3: De spatborden worden ook uit harde plastic gemaakt, evt ook uit een bidon of andere harde plastic fles van een kuisproduct. De rondere vormen gaan we erin proberen steken door deze plastik te verwarmen met een föhn de vorm erin te plooien en zo te laten drogen. Om deze mooi te bevestigen gaan we enkele lipjes voorzien aan de spatborden die zullen passen in gleufjes in de carrosserie.
· 4: De carrosserie wordt gemaakt uit blik. Naargelang de plaats die we nodig hebben voor alle componenten gaan we ofwel één of meerdere halve liter jupiler blikjes gebruiken. Of als het groter moet, conservenblikken van bijvoorbeeld tomatensaus. Om goed aan de onderdelen te kunnen gaan we eventueel zorgen dat de motorkap open kan.
· 5: De ledjes worden voorraan en achteraan in het blikje gestoken, we gaan gaatjes ter grote van de ledjes maken en deze hierdoorsteken. Eventueel zelfs ledhoudertjes kopen in de electronica winkel om wat meer afwerking te bekomen.
· 6: Het zeteltje in de auto gaan we maken uit schuimrubber die we bruin gaan kleuren en in de juiste vorm kunnen snijden.
· 7: Het principe van de schakelaar staat ongeveer op de schets met de tank. Het gaat een staafje zijn die door het voertuig loopt en bevestigd is aan twee “vliegtuigschakelaars” en hierop scharniert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.