Zoeken in deze blog

donderdag 6 januari 2011

L2 "The Soundlauncher" door Maxim Vandekerckhove en Thijs Van de Sompel.



Werking:

De werking van ons instrument is eigenlijk heel eenvoudig. We laten een gewicht vallen, waardoor een ander voorwerp omhoog getrokken wordt langs een katrol. Terwijl het voorwerp omhoog gaat raakt het enkele snaren met een plectrum die onderaan bevestigd werd. De snaren worden aangespannen, zo krijgen we variaties in de hoogtes van de noten. Ook plaatsen we de snaren op een welbepaalde afstand van elkaar, zo verkrijgen we ritme. Ter versterking van de klank hebben we nog een klankkast gemaakt.

Thema:

We hadden als thema "ruimtevaart" gekozen. Dit paste perfect in het plaatje, omdat het omhoog getrokken voorwerp een soort van lanceringsbaan benuttigde. verder in dit thema hadden we het voorwerp aangepast en nog enkele randversieringen aan het instrument gebracht.

Materiaal:

De keuze ging vooral naar hout. Omdat dit makkelijk te bewerken is en omdat het uitstekend de klank versterkt. Het droeg ook bij in de constructie van het vakwerk, dat nodig was om het gewicht te kunnen houden, zonder om te vallen.
Verder hebben we kunststoffen rails van gordijnen gebruikt, deze vormden het traject dat het voorwerp (de raket) aflegde. De raket zelf was gemaakt van een PVC-buis, een kunststoffen neus en voet.
Als draad gebruikten we een gevlochten nylondraad, deze is stevig en wrijvingsloos genoeg voor onze uitvoering.
De snaren waren nylon gitaarsnaren.

Resultaat:

Het instrument bracht de juiste ritme, maar de snaren waren niet accuraat genoeg gestemd. Dit kwam doordat de snaren te kort waren geknipt om nog goed genoeg te kunnen stemmen. Voor de rest waren we trots op ons resultaat. De uren werk dat we er hebben ingestoken hebben opgebracht en dat is plezierig.

Thijs Van de Sompel en Maxim Vandekerckhove.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.