Zoeken in deze blog

dinsdag 11 januari 2011

berekeningen...

Met welke snelheid valt de knikker steeds op de metalen plaatjes? Bepaal dit voor een knikker van 20 gram en de knikker die jullie gebruikten.


ATTENTION: bij het niet goed zien van de berekeningen, gelieve op de afbeelding te klikken...



Berekening van de maximale potentiële energie (dit is de plaats waar de knikker start, maar je hem nog vasthoudt; hij rolt dus niet):
Deze hoogte is 52 cm.




Berekening van de snelheid van de knikker die juist op het plaatje valt (plaatje 1 bereikt de knikker eerst, plaatje 15 bereikt de knikker het laatst).
OPMERKING: De knikker ligt een fractie van een seconde stil op de plaatjes. De knikker moet namelijk van richting veranderen (komt toe van een bepaalde hoogte en hoek en vertrekt in een andere hoek). Hierdoor moet je steeds opnieuw de potentiële energie berekenen, aangezien er op dat kort moment geen kinetische energie is (m.a.w. de knikker moet steeds opnieuw snelheid halen...)



OPMERKING: De eerste plaatjes staan iets dichter op elkaar dan de rest van de plaatjes. Dit was omdat de eerste noten snel achter elkaar moesten gespeeld worden en de rest aan eenzelfde tempo. Hierdoor krijgen we in het begin andere snelheden...














Zoals je ziet bij plaatje 4 en bij plaatje 5 valt de knikker aan eenzelfde snelheid. Dit komt omdat de plaatjes nu steeds dezelfde afstand hebben tegenover elkaar (zie ook opmerking).
Ook bij de rest van de plaatjes (6,7,8,9,10,11,12,13,14 en 15) zal deze snelheid hetzelfde zijn ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.