Fysica opdracht 2 :
Muziekautomaat op kinetische energie.
Spinning Box door : Kevin Verreijt & Giles Duinslaeger.
Conclusie :
Tijdens het bouwen merkte we nog een aantal problemen op.
· Kleine aanpassingen qua gewichtverbinding
· Het draaimechanisme was lastig te bouwen wegens wrijving etc.
· De klankplaatjes afstellen vergt redelijk wat tijd.
· Het gewicht enigszins afstellen op de kracht die nodig is
Kleine aanpassingen qua gewichtsverdeling :
Zoals eerder vermeld wilde we de cilinder laten draaien door buiten de box aan de cilinder een grote cirkel te zetten. Die grote cirkel zou vervolgens met een band verbonden worden aan een kleinere cirkel, en vervolgens zou ook aan de buitenkant van de box aan de kleine cirkel een klosje komen met daarop ons touw opgerold voor het gewicht.
Dit hebben we echter aangepast. De reden hiervoor is dat de staaf van de kleine cirkel en het klosje dan dusdanig zou gaan buigen door het gewicht daar het teveel wrijving zou gaan ontstaan en we bang waren dat het niet meer zou gaan werken. Hierdoor hebben we beslist om het touwklosje aan de binnenkant aan de brengen. De kleine bandcirkel zat vast aan een lange staaf die we volledig door de box en door de andere wand hebben laten lopen zodat die al steviger vastzat.
In de box waar dan de staaf zat hebben we het klosje bevestigd.
Aangezien we een klankkast wilde maken zaten we nu met het probleem dat ons touw ook ergens naartoe moest zonder dat er iets in de weg zat. Dit hebben we opgelost door ons gewicht niet meer boven de “Spinning Box” te plaatsen, maar juist onder de box. We hebben 2 gaatjes geboord in de bodem en er uiteindelijk een sleuf van hebben gemaakt waar het touw zonder obstakels tegen te komen naar het gewicht toe kon.
Het draaimechanisme was lastig te bouwen wegens wrijving etc :
Tijdens het maken van de aandrijving, waarbij we wilde proberen de snelheid van de cilinder te verminderen, stuitte we op een aantal problemen.
Als eerste wilde we een elasticiteitsband gebruiken die de kleine en de grote cirkel aan de buitenkant verbonden. Het lastige hieraan was, dat we de band al redelijk moesten aanspannen voor grip te creëren, maar het 2e probleem was dat de band de neiging had eerst nog wat meer uit te rekken voordat hij doorschoot en er 3-4 noten heel snel achter elkaar te horen waren.
Na lang hierover nagedacht te hebben, en de nodige winkels bezocht te hebben, hebben we om meer grip in de 2 cirkels te creëren, schuurpapier bevestigd. De elasticiteitsband hebben we vervangen door een stuk fietsband. Dit was nog steeds elastisch maar al een heel stuk minder waardoor het niet eerst nog een stuk uit wilde rekken vooraleer het door zou schieten.
Ook hebben we een aanpassing moeten maken aan het gat waar de draaicilinder in zat. Dit was een normaal houten gat wat toch redelijk stroef liep. We hebben de gaten groter gemaakt en er een stuk PVC buis ingelijmd en met vet gevumd zodat het veel minder wrijving kreeg te weerstaan. Ook ditzelfde principe hebben we toegepast bij de kleine bandcirkel/touwklosje aan de binnenkant.
De klankplaatjes afstellen vergt redelijk wat tijd :
De klankplaatjes moesten perfect worden geraakt door de spijkertjes. Ze mochten echter niet te dicht op de spijkertjes staan anders was er teveel kracht nodig dus hebben we ze een aantal keer naar voren en naar achteren moeten schuiven om het gewenste resultaat te krijgen.
Het gewicht enigszins afstellen op de kracht die nodig is :
Toen de box helemaal in elkaar was gezet hebben we het gewicht nog enigszins aan moeten passen, dit omdat ( helaas ) ons systeem om de snelheid te verminderen niet perfect was. We zijn te lang bezig geweest met het juiste materiaal zoeken voor de klankplaatjes en te zoeken naar manieren om het te bevestigen als mede in elkaar te zetten. We hadden beter wat meer aandacht besteed aan kijken in hoeverre we ons systeem moesten verminderen, dat de box met 1 kg goed zou draaien.
Uiteindelijk zijn we begonnen met 1 liter water in 2 flesjes, dit was veel te snel, vervolgens 1 flesje, ook dit was nog te snel, vervolgens hebben we een half flesje gevuld met water en dit bleek het beste te zijn om ons systeem redelijk goed te laten draaien.
Tot een geluk klopt het ongeveer wel nog, we hebben nu namelijk 1/4e van het gewicht dat nodig was op 1,50 meter hoogte, maar we hebben niet meer dan ongeveer 35-40cm touw nodig tot onze cilinder het stukje partituur gespeeld heeft.
De Samenwerking verliep zeer soepel, we zaten op 1 lijn en hebben geprobeerd ons best te doen er een mooi instrument van te maken
Nog enkele plaatjes van ons afgewerkt product :
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.