Zoeken in deze blog

woensdag 8 december 2010

L2 Beebop

Hier volgen enkele foto's van het materiaal dat wij ons hebben aangeschaft voor onze muziekautomaat.








+ nog wat bijkomende informatie die wij opgezocht hebben



Kinetische energie of bewegingsenergie is een vorm van energie die een lichaam heeft doordat het beweegt.
De hoeveelheid hangt samen met de massa (Massa is een natuurkundige grootheid die een eigenschap van materie aanduidt) en de snelheid (Snelheid is de mate van verandering per tijdseenheid.).


De SI(Internationale Stelsel van Eenheden) eenheid voor kinetische energie is de joule (De joule is gedefinieerd als de energie die nodig is om een object te verplaatsen met een kracht van 1 newton over een afstand van 1 meter.).
Voor het verrichten van arbeid is energie nodig. Er zijn verschillende soorten energie, bijvoorbeeld :
bewegingsenergie (kinetische energie),
Kinetische energie (bewegingsenergie):



Ek = ½ m.v²


Kinetische energie = ½ massa van het voorwerp (kg) x v ² (snelheid voorwerp)

Bewegingsenergie
Dit wordt ook wel kinetische energie genoemd. De bewegingsenergie van een voorwerp hangt af van de massa en de snelheid. De bewegingsenergie is de arbeid die nodig is om het voorwerp vanuit stilstand tot de gegeven snelheid te krijgen. Omgekeerd is de bewegingsenergie de energie die vrijkomt wanneer een voorwerp vanuit een bepaalde snelheid tot stilstand komt, in de vorm van bv warmte. Als je een voorwerp omhoog gooit wordt bewegingsenergie omgezet in zwaarte energie.


Snelheid
Snelheid is de mate van verandering van plaats ten opzichte van de tijd, oftewel, de afgelegde afstand gedeeld door de tijd die het voorwerp nodig had om die afstand af te leggen: v= s/t, waarbij v de snelheid is (in m/s), s de afstand (in m) en t de tijd (in s).


Système International (SI)
Dit is een stelsel van eenheden dat binnen de natuurkunde gebruikt wordt en overal ter wereld hetzelfde is. Het SI heeft zeven basiseenheden, waarvan alle andere eenheden kunnen worden afgeleid. Deze zeven eenheden zijn meter voor lengte, kilogram voor massa, seconde voor tijd, ampère voor elektrische stroom, kelvin voor temperatuur, mol voor hoeveelheid stof en candela voor lichtintensiteit.


Massa
Dit is de grootheid voor de hoeveelheid materie in een object. Dit moet niet door de war gehaald worden met gewicht, want gewicht is afhankelijk van de zwaartekracht, maar massa is altijd hetzelfde, of je nu op aarde bent, op de maan, of in het gewichtsloze. De eenheid van massa is de kilogram (kg).
Elk voorwerp dat zich in het zwaarteveld van de aarde bevindt , kan naar beneden vallen als je het loslaat.
Hoe (verder) hoger de voorwerpen zich bevinden van de grond , hoe dieper ze kunnen vallen , dus hoe meer potentiële energie ze bevatten.
Een veer of een elastisch voorwerp , die uitgerekt of ingedrukt is , kan energie overbrengen naar een ander voorwerp als je het loslaat. Hoe meer de veer is ingedrukt of uitgerekt , hoe meer energie ze bevat , en hoe meer energie ze kan overbrengen.



Metallofoon

Een metallofoon is een slagwerk in metaal en bestaat uit staafjes van verschillende lengten. De staafjes maken geluid omdat ze vrij hangen en trillen wanneer het hamertje erop komt. De korte staafjes brengen hoge tonen voort. Hoe langer de staafjes, hoe lager de tonen. Ook de massa van de staafjes beïnvloedt de klank die je hoort. Deze metallofoon laat een mysterieus deuntje horen met twee opgaande en één dalend akkoord. De kunstenaar haalde zijn inspiratie bij een door Carl Orff speciaal voor kinderen gecomponeerd stuk.




Kinetische energie

Laten we even veronderstellen dat je een bal vasthoudt op ongeveer een meter boven de grond, dat je hem laat vallen en na één keer botsen terug opvangt.
Omdat je de bal op een bepaalde hoogte boven het aardoppervlak houdt, heeft hij oorspronkelijk een zekere potentiële energie. Omdat je hem stilhoudt, is zijn snelheid nul en heeft hij geen kinetische energie.
Als je de bal laat vallen, neemt zijn snelheid steeds toe; hij wint dus aan kinetische energie. Aangezien zijn hoogte echter afneemt, neemt zijn potentiële energie af.
Op het ogenblik dat de bal de grond raakt, is zijn snelheid (en dus zijn kinetische energie) maximaal en is zijn hoogte (en dus zijn potentiële energie) nul.
Het komt erop neer dat bij een valbeweging de potentiële energie van de bal geleidelijk wordt omgezet in kinetische energie. Wanneer de bal terugbotst, gebeurt net het tegenovergestelde. We kunnen zelfs verder gaan en stellen dat de toename aan kinetische energie gelijk is aan de afname aan potentiële energie.
Zo komen we tot de wet van behoud van energie: Bij natuurverschijnselen in een afgesloten stelsel kan de energie wel van één vorm in een andere overgaan of van één voorwerp op een ander worden overgedragen, de som van alle energieën verandert echter niet. Of anders

Muziekautomaten zijn muziekinstrumenten die niet door een mens wordt bespeeld, maar door een machine. Voorbeelden zijn : speeldozen, draaiorgels, pianola's, ...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.