Zoeken in deze blog

vrijdag 24 december 2010

L2: Elevate the music
















Indien het filmpje niet werkt volg volgende link:
http://www.youtube.com/watch?v=gcj7dO7yo0Q
Korte uitleg:

Het idee achter het toestel is zeer simpel, laat de zwaartekracht het werk doen. De knikker wordt in de baan gebracht door het gewichtje te laten vallen, daardoor treedt een hefboom in actie. ( Zie tekening ter verduidelijking ). Door de helling waaronder de stukken buis staan zal de knikker naar beneden rollen en zo elke buis raken. Om de noten te verkrijgen hebben we gekozen om telkens een andere structuur, dikte en een ander materiaal te kiezen. Hierdoor kregen we bij aanraking met de knikker telkens andere klanken. Net omdat het buizen waren werd het geluid versterkt en zo kregen we als het ware 'mini-klankkasten'.

Conclusie:

Ons oorspronkelijk toestel was veel ingewikkelder. Hierbij gingen we werken met een gleuf waarin een staaf omhoog ging en zo cd's ging raken. En zo de noten ging produceren. Bij het uitwerken zijn volgende conclusies getrokken:

- Cd's maken helemaal geen geluid, zelfs met klankkast.

- De staaf bleef voortdurend steken.

Nu zijn we redelijk veel tijd verloren met dat ontwerp, dus zijn we gewoon weer van nul begonnen. De ontdekking om buizen te gebruiken kwam eerder toevallig, mijn pen viel in een doos net op een stuk buis. De klank was helder en goed hoorbaar. Bijna onmiddellijk begonnen we ontwerpen te maken met buizen. De enige voorwaarde die we stelden was: Hou het simpel! Na dat we het ontwerp hadden zijn we beginnen uitwerken. We hadden eigenlijk nog een veel kleinere helling moeten nemen, omdat de knikker toch wel zeer snel ging. Maar dat kon redelijk makkelijk opgelost worden door het volledige toestel onder een lichte helling te liggen. Ook werd het veel beter zichtbaar. Verder kwamen we geen problemen tegen.

Teamleden:

- Michel Ducaté

- Tine Feys

Michel Ducaté

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.