Zoeken in deze blog

vrijdag 24 december 2010

Eindresultaat + verslag Jukebox












































Eindverslag Jukebox

Brainstorm


Bij het begin van de brainstorm hadden we meteen gekozen om knikkers te laten vallen. Bij nader inzien hadden we nu toch beter voor een iets zwaarder gekozen waardoor de hamer rapper zou vallen.


1ste uitwerking
De eerste uitwerking verliep wat moeizaam in het begin. We hadden nog wat discussies met elkaar, maar uiteindelijk tot een besluit gekomen. We hadden eerst pianotoetsen gemaakt. Als je de pianotoets indrukt gaat de knikker d.m.v een scharnier vallen naar beneden, op een cilinder die draait. Die cilinder hebben we meteen weggelaten want het was een onnodige functie.

zie foto voorbeeld pianotoets*


De knikker zou dan uiteindelijk vallen op het hamertje, en dat hamertje tikt dan op het houten blokje. Helaas hebben we de pianotoetsen niet kunnen integreren in de jukebox omdat we niet helemaal wisten hoe en waar we het zouden bevestigen.


2de uitwerking (definitieve uitwerking)
De 2De uitwerking ging iets vlotter. Het concept werd minder ingewikkeld en kreeg rapper vorm. De xylofoon heeft ons geïnspireerd. We hadden de correcte maten opgezocht voor de lengte van de plankjes. Zo bekwamen we de juiste noten.


De xylofoonplankjes zouden we eerst bevestigen op een gebogen pvc-buis. We hadden in het containerpark gezocht achter buizen, maar helaas niet genoeg gevonden. Daarom zochten we een andere oplossing. Als we nu eens gewoon een klankkast zouden maken?


Dus maakten we voor elk plankje een individuele klankkast. Allemaal van dezelfde grootte. Ook maakten we er een rond gat in, zodat de klank beter klonk.


De xylofoonplankjes kregen vanonder een kleine uitholling wat de klank bevorderde. Ze werden bevestigd aan een dun plaatje dat op de klankkast past.


De hamertjes die de xylofoonplankjes aantikt zijn zelf gemaakt! We hebben testen gedaan met verschillende houtsoorten om te horen welk hout het beste lawaai produceert. (dit hebben we met alles eerst gedaan, ook voor de klankkast, en de plankjes etc…)


Om nu het gewicht naar beneden te laten vallen hebben we even getwijfeld wat we zouden doen. Ofwel vallen ze loodrecht op het hamertje, die dan vervolgens het plankje raakt, of schuin, zodat het binnen een doos van 50x50x50 zou passen.


We kozen voor de laatste optie. We hebben pvc-buizen (uit het containerpark) half doorgezaagd. Daar kon de knikker door rollen naar het hamertje.


Om de knikker zacht te laten vallen hebben we onder de hamertjes in schuim een U-vorm gemaakt. Zo vielen de knikkers zacht en rolden ze naar 1 plaats, wat handiger is om ze terug te nemen.


Conclusie


Het idee was er wel, en het werkte ook, maar de hamertjes sloegen niet luid genoeg omdat de knikker van te laag kwam. Moesten we de knikker van hoger laten komen, zouden de hamertjes harder op het plankje kaatsen.

Team: Yana Christiaens & Mathieu Tahon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.