Zoeken in deze blog

dinsdag 21 december 2010

brainstorm + idee & werkzaamheden



We begonnen zoals iedereen wel bij elke opdracht doet met een brainstorm. Eerst dachten we aan complexe installaties (zoals blaasmachines en zo), maar al snel werd duidelijk dat het ook eenvoudiger kon... Uiteindelijk kwamen we uit bij iets simpels, maar geniaals! We zouden een soort van knikkerbaan maken. De volgende stap was het zoeken naar de perfecte en de beste manier om hem te maken...

enkele brainstormideeën over de knikkerbaan



Nu kwam het erop aan te testen. We namen een pvc-buis, maakten er gaten in en staken er steeds andere materialen tussen (ijzer, aluminium, plaatmateriaal en nog een paar andere...). Ook experimenteerden we met het vastzetten van de materialen. Eerst goed vastklemmen, dan weer helemaal los. We kwamen tot de constatatie dat ijzer en aluminium de beste 'sound' gaven.


De volgende stap was het maken van de plaatjes op de juiste toonhoogte. Dit ging redelijk makkelijk, al snel vonden we de juiste noten....






Daarna maakten we een paar prototypes om nog wat testen uit te voeren. We hebben er twee gemaakt (maar van de eerste bestaan er helaas geen foto's).









We kwamen tot de volgende conclusies:



  • De plaatjes moeten redelijk los liggen, zodat ze genoeg kunnen trillen. Toch moet ervoor gezorgd worden dat de plaatjes ook ergens vasthangen...
    Eerst gebruikten we 1 nagel en kleefden we het plaatje vast aan de nagel.
    Dan probeerden we het plaatje vast te klemmen tussen 3 nagels.
    En als derde optie gebruikten we 2 nagels waarbij we het plaatje aan 1 kant vastdeden.
    En die laatste manier was de beste: het plaatje kon genoeg trillen en het plaatje hing ook nog eens vast.


  • Ook het materiaal moest worden gekozen. We stonden voor de keuze: ijzer of aluminium. We vraagden wat rond, maar we kregen verdeelde antwoorden.
    Aluminium gaf een wat dempend geluid, ijzer daarintegen een helder en krachtig geluid. Maar daar hadden we het probleem dat de knikker meerdere keren op het plaatje blijft springen en zo voor iets speciaals zorgt. Uiteindelijk kozen we toch voor het aluminium.


  • Het plaatje niet laten rusten op de andere nagel gaf geen invloed op het geluid.


  • Het geluid is beter als de knikker niet op het stukje plaat valt waar de nagel onder zit, maar op een andere plaats. Zo kunnen er meer trillingen ontstaan.


En met al deze info konden we aan het uiteindelijke resultaat beginnen...






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.