Zoeken in deze blog

dinsdag 14 december 2010



Fysica
Opdracht 1 ,
PMD-auto : Beetle Car.

Wat er allemaal veranderd is tijdens het maken van de Beetle Car :
Het frame:
Onze eerste grote stap in het maken van de auto was het frame zodat we konden controleren en uitzoeken hoe ons motortje aan zou moeten worden gesloten. Ook mede daarbij konden we eindelijk ons theoretisch uitgewerkt elektrisch schema in het echt maken en uitwerken tot een functionerend geheel.
Het frame was gemaakt van deels blik wat opgerold was tot lange kokers waardoor we de stevigheid kregen en deels door lego, dit omdat we tandwieltjes en assen van technisch lego wilde gebruiken.

Elektrisch schema en motortje:
Het elektrisch uitgewerkte schema bleek in de werkelijkheid niet te werken. Het probleem zat hem in het motortje dat teveel stroom vroeg waardoor onze led lichtjes niet meer wilde branden.
We hebben toen voor een ander motortje gekozen wat ons tot het 2e probleem bracht, waar we pas veel later weer aan dachten. Ons kleinere motortje paste perfect met de tandwieltjes om de kracht te verkleinen die nodig was om de wielen te laten draaien, maar de grotere motor paste daar niet meer in dus hebben we de tandwielen op 1 na - die aan de wielas vast zat - weggehaald. Achteraf een grote fout aangezien ons grotere motortje ook moeite had om de auto voort te bewegen bleek nadat alles in elkaar was gestoken( kap inbegrepen).
Wat verder nog een probleem opleverde was dat onze led-lichtjes niet wilde branden met ons berekend schema. We hebben gepuzzeld tot een oplossing en kwamen met n radicale verandering. Onze led-lichtjes stonden eerst in serie met een weerstand ervoor. Uiteindelijk zijn onze led-lichtjes in parallel komen te staan zonder weerstanden. De enige weerstand die in de auto over was gebleven was die voor het gedeelte dat zorgde dat de auto achteruit ging rijden op n lagere snelheid dan vooruit.

De gekozen schakeling :

Voor de schakeling kozen we voor een balk die net onder het frame van voor naar achter liep en aan beide kanten uitstak. Op de balk werden in totaal 4 wolkjes koperdraad geplakt die vervolgens verbonden werden aan de batterij. Precies boven de balk zat een balk van de kap waaraan ook 2 koperwolkjes verbonden werden aan de rest van het schema ( motor en led-lichtjes ). De koperwolkjes werden zo geplaatst dat als de balk naar voren toe stak er een kring ontstond waarbij de motor stroom kreeg waardoor de auto vooruit begon te rijden. Als de muur werd bereikt werd de balk met de 4 wolkjes naar achteren geschoven en keerde de stroomkring waardoor het motortje andersom stroom kreeg en naar achter begon te rijden.Het duurde even voor we precies hadden uitgemeten waar de wolkjes moesten komen want als een wolkje teveel naar links of rechts lag kon als de balk verplaatst werd het wolkje net niet geraakt worden waardoor er geen nieuwe stroomkring ontstond.

1 opmerking:

  1. Goed ontwerp met een paar foutjes waardoor het uiteindelijk niet werkte als voorzien.
    Auto : B
    verslag : B

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.