Zoeken in deze blog

maandag 20 december 2010

Faseverloop van muziekinstrument

Faseverloop Van muziekinstrument

Fase 1 :


Als eerste zijn we beginnen brainstormen over de werking van ons muziekinstrument.
Als eerste gedacht hadden we het idee om te werken met knikkers. We gingen een knikkerbaan maken en telkens wanneer de knikker tegen een plaatje valt hebben we een toon. Maar we moesten verder denken zei onze leerkracht. Dus zo gezegd zo gedaan...

We hebben talrijke informatie opgezocht hoe we tot een degelijk muziekinstrument kunnen komen die verschillende partituren kunnen spelen. Wij hebben inderdaad verscheidene manieren gevonden om een muziekinstrument te maken op kinetische energie. Maar we hadden steeds met hetzelfde probleem te kampen. We konden steeds maar 1 partituur afspelen. Dan zijn we op het idee gekome om te werken met een oude xylofoon.



Fase 2 :














We zijn tot een eindresultaat gekomen. Eerst zijn we al ons materiaal gaan kopen. We hebben een oude kinderxylofoon gekocht. Die hebben we uit elkaar gehaald en de plaatjes terug vastgevezen op een houten blok. We hebben ook 2 houten colinder gekocht die hol is langsbinnen. Daar hebben we per rij 8 noten in gemaakt omdat je ook 8 noten hebt. (do-re-mi-fa-sol-la-si-do)










zo hebben we heel de cilinder rond gaatjes gemaakt waar we dan een stokje in kunnen plaatsen. Dat stokje zal slaan op een klein stokje. Dit stokje zal verbonden zijn met een blokje hout waar ook nog een stokje met een bolletje aanhangt. Door dat het op dat kleine stokje valt zal het blokje met het staafje en het balletje omhoog gaan waardoor het dan terug kan vallen op de xylofoon.

































Fase 3 :









In de derde fase hebben we we blokjes hout gemaakt met de daaraan bevestigde stokjes met bollen. De eerste blokjes hebben we gemaakt in MDF. Door die blokjes moest er een as met schfoefdraad zodat we de blokjes er konden omdraaien en langs beide kanten van het blokje een moer. Zo kunnen de blokjes niet van links naar recht gaan en zal het stokje met het bolleke mooi op zijn plaats blijven om op het bijhorende plaatje van de xylofoon te slaan.




Er moesten dus 3 gaatjes geboord worden in het klein houten blokje. (1 voor de as en 1 voor het stokje langsvoor en een heel klein gaatje voor het stokje langsachter. Zoals eerder al gezegd hebben we dit eerst in MDF gemaakt. Dit hout brak in twee wanneer we het eerste gat erin boorde. Dus we hebben de stukjes moeten maken in een ander materiaal.






Fase 4 :





Eens de vorige fasen waren afgelopen moesten we alles in elkaar stoppen. Eerst hebben we zijkanten moeten maken waar we de rest konden aan bevestigen. In de zijkanten moeten gaten geboord worden om de as met de blokjes aan in te stoppen zodat dit vast zit. Ook moeten we een gat maken voor de as van de houten cilinder.










De houten cilinder zullen we laten draaien doormiddel van een tandwiel of een jojo. Omdat het gewicht steeds sneller zal gaan waneer het naar beneden valt hebben we moeten zoeken om het gewicht af te remmen.

Als eerste idee hadden we om afremmingen te gebruiken bijvoorbeeld flappen maar dan kwamen we op een beter idee. We steken het in een koker vol water. Dan blijft het gewicht aan een constant snelheid vallen maar trager.

De rest van de fases volgen nog! :)

Seline Vansteenkiste en Latoya Kerselaers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.