Zoeken in deze blog

zaterdag 25 december 2010

Fase 3



Fase 3 : mechanisme

om de plectrum rond een as te laten draaien zodat deze dan de snaar zou raken, hadden we een mechanisme nodig die een groot aantal toeren zou produceren en ook kracht zou zetten zodat het niet kwam geblokeerd te zitten tegen de snaar.

Ons prototype plan was gebaseerd op 1 kg vallend van 1m50 die met een katrol en touw bevestigd was op de as waardoor die dan (ook met versnelling) deze aandreef.
maar plots kwamen we op het idee om zand te gebruiken, net als toen je klein was op het speel pleintje met een trechter zand op een molentje liet vallen waardoor die dan draaide.
Dit was om te beginnen veel beter haalbaar dan een opstelling maken voor ons oorspronkelijk concept met het vast gewicht. Ook de constante waarmee de as dan draait is een voordeel in ons geval (rekening houdend met ritme)
Zout is dan als vervanging gebruikt op onze eindpresentatie om dat het meer voor de hand liggend was.

ons eerste model was één met een wijde as, maar deze bleek minder efficiënt door het feit dat het toeren tal merkwaardig gereduceerd word en daardoor ons noten aantal in gedrang kwam. hierboven ziet u het prototype van de grote as.

Oplossing : de as verkleinen, de opvang lepels dichter zetten en dit betekende ook een heel niet prototype maken. Deze werd gemaakt uit een combinatie van knex en lepeltjes die in positie werden gebracht door middel van plakband, het bleek verassend stevig en deze is dan ook ons grond model geweest voor het later functionele rad. De kleine as is ook bovenaan te bewonderen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.